Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش حوزه اندیشه خبرگزاری تقریب، پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر مقام معظم رهبری استفتائات جدید (بهمن ماه) و پاسخ‌های حضرت آیت‌الله خامنه‌ای را منتشر کرده است.

متن این استفتائات و پاسخ‌های حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی به شرح ذیل است:

برگزاری مراسم ازدواج در ایام قمر در عقرب

سوال ۱: با توجه به این که در هر ماه قمری، بعضی از روزها قمر در عقرب است، آیا برگزاری مراسم ازدواج در این روزها اشکال دارد؟

جواب: در ایام قمر در عقرب، اجرای صیغه عقد نکاح، کراهت دارد، اما برگزاری مراسم اشکال ندارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



مسح سر بر موی آغشته به روغن

سوال ۲: آیا ژل و یا روغن مو مانع مسح سر در وضو است؟

جواب: اگر جرم و چربی داشته باشد که مانع رسیدن آب به محل مسح باشد، وضو با آن صحیح نیست و باید برطرف نماید و تشخیص آن به عهده مکلف است.

استفاده از سهم اینترنت دیگران

سوال ۳: آیا استفاده از اینترنت بی سیم دیگران، جایز است؟
با ذکر این نکته که مالک آن با وجود اینکه می‌تواند بر روی آن رمز بگذارد اما این کار را نکرده و فرکانسی است که در فضا منتشر است و ما بدون زحمت می‌توانیم از آن استفاده کنیم.

جواب: بدون علم یا اطمینان به رضایت مالک، این کار جائز نیست و مجرد قرار ندادن رمز، مجوز انجام این کار نیست.

ازدواج در عده

سوال ۴: خانمی پس از ازدواج به دلیل اختلاف با همسر خود، بیش از یک سال است که دور از وی زندگی می‌کند و به زودی از همسر خود طلاق می‌گیرد، آیا در شرایط فعلی یا بلافاصله بعد از طلاق، می‌تواند با مرد دیگری عقد موقت یا دائم بخواند؟

جواب: تا زمانی که صیغه طلاق با رعایت شرایط آن خوانده نشده و خانم، عدّه طلاق را سپری نکرده است، عقد ازدواج با شخص دیگر باطل است و زمان عدّه از وقتی محاسبه می‌شود که صیغه طلاق جاری شود، هرچند زن و مرد یک سال از هم دور باشند.

استفاده از اموال جامانده دیگران

سوال ۵: استفاده از مال به جا مانده از دیگران در امثال هتل‌ها یا خوابگاه دانشگاه و … که صاحب آن را نمی‌شناسیم، چه حکمی دارد؟

جواب: اگر بداند مالک از آن مال اعراض کرده یا نسبت به استفاده از آن راضی است، استفاده از آن اشکال ندارد، در غیر این صورت برداشتن آن مال جایز نیست، مگر این که به قصد رساندن آن به مالکش بردارد که در این صورت باید مال را حفظ کند و پس از تحقیق و یافتن مالک، مال را به صاحبش بدهد و در صورتی که از یافتن مالک آن مأیوس شود یا دسترسی به او ممکن نباشد، باید آن مال یا قیمت آن را به فقیر صدقه بدهد.

خمس سهام عدالت

سؤال ۶:
۱. با توجه به اینکه واگذاری سهام عدالت به صورت اقساط (از محل سودِ حاصل از سهام)، بوده است آیا این سهام، متعلق خمس است؟ بر فرض وجوب، زمان تعلق چه زمانی است؟
۲. دولت برای برخی از اقشار ضعیف، قیمت سهام را با تخفیف محاسبه کرده و تفاوت قیمت را از محل منابع خود تأمین کرده است، آیا به مقداری که دولت تخفیف داده نیز خمس تعلق می‌گیرد؟
۳. حکم خمسِ سودهایی که قبل از آزادسازی (پس از سال ۹۵) حاصل شده و به افراد پرداخت شده یا نشده است، چیست؟

جواب:
۱) پس از آزاد شدن سهام عدالت، مقداری که قابل فروش است، در اولین سال خمسی، خمس آن به قیمتی که خریدار دارد، باید پرداخت شود.

۲) در این صورت نصف سهام، متعلق خمس است و نصف دیگر در حکم هبه است و خمس ندارد.

- در هر دو صورت قبل، کسانی که برای گذران زندگی نیاز به این سهام و سود حاصل از آن دارند به نحوی که با تخمیس آن، سود حاصل از مابقی، کفاف زندگی در حدّ شأن آنها را نمی‌دهد، پرداخت خمس اصل سهام، واجب نیست.

۳) سودهای مذکور جز درآمد سالی است که قابل وصول بوده است، که اگر در آن سال دریافت نشده و سال خمسی بر آن گذشته است، باید پس از دریافت، بلافاصله خمس آن پرداخت شود و اگر دریافت شده، حکم درآمد بین سال را دارد.

استفاده شخصی از اینترنت محل کار

سوال ۷: آیا استفاده از اینترنت محل کار برای کار شخصی جایز است؟

جواب: استفاده شخصی، جایز نیست و موجب ضمان است؛ مگر آن که با اذن مسئولی باشد که شرعا و قانونا چنین حقی دارد.

انجام بازی‌های قماری رایانه‌ای

سوال ۸: آیا انجام بازی‌هایی که حکم قمار را دارند (مانند پاسور) به وسیله کامپیوتر یا مانند آن در نت نیز حرام می‌باشد؟

جواب: بازی‌هایی که به دلیل قمار بین دو طرف، حرام بوده اگر از طریق رایانه و به تنهایی باشد و برد و باختی در آن نباشد، فی نفسه جایز است.

حکم فعالیت در بازار فارکس

سوال ۹: آیا فعالیت در بازار فارکس (خرید و فروش ارزهای خارجی) جایز است؟

جواب: بنا به گفته برخی کارشناسان، کارگزاران بازار معاملات ارزهای خارجی، دو دسته اند:

دسته اول (که اکثر مدعیان کارگزاری از این دسته اند)، صرفاً یک صفحه مجازی در فضای اینترنت تشکیل داده اند و حضور واقعی در بازار مذکور ندارند، این گروه پول مشتریان را دریافت و برای اهداف و برنامه‌های خود استفاده می‌کنند و فقط یک صفحه اینترنتی برای مشتری اختصاص می‌دهند که مشتری در آن مشغول معاملات ظاهری می‌شود، بنابراین معاملات انجام شده غیر واقعی و باطل است و موجب ملکیت درآمد حاصل شده نمی‌گردد.
دسته دوم کارگزارانی هستند که حضور واقعی در بازار دارند و با پول مشتری اقدام به خرید و فروش ارز می‌کنند، که با رعایت ضوابط شرعی و قانونی، فی نفسه اشکال ندارد ولی باید به نکات زیر توجه شود:

۱) معاملات باید به صورت خرید و فروش واقعی باشد، بنابراین اگر کسب درآمد صرفاً براساس پیش بینی نوسانات قیمت باشد، مشروع نیست.

۲) معاملات اهرمی" که با اعتبار گرفتن از کارگزار انجام می‌شود، اگر ماهیت قرض همراه با سود داشته باشد، ربا و حرام است.

شک در وضو پس از نماز

سوال ۱۰: اگر کسی بعد از نماز شک کند که وضو گرفته یا نه، وظیفه او چیست؟

جواب: نماز خوانده شده صحیح است ولی باید برای نمازهای بعدی وضو بگیرد.

حق المارّه

سوال ۱۱: حق المارّه چیست؟ شرایط آن را بیان کنید.

جواب: کسی که در حال عبور به درختی میوه دار برسد با شرایط زیر می‌تواند از میوۀ آن بخورد:
بنابر احتیاط واجب یقین به عدم رضایت مالک نداشته باشد.
به طور اتفاقی از آنجا عبور کند نه با قصد خوردن میوه.
ضرر و آسیب به درخت نزند و میوه‌ها را تلف نکند.
میوه را همان جا بخورد و با خود نبرد.
وارد ملک مانند باغ نشود.

شک در وضو پس از نماز

سوال ۱۲: اگر کسی بعد از نماز شک کند که وضو گرفته یا نه، وظیفه او چیست؟

جواب: نماز خوانده شده صحیح است ولی باید برای نمازهای بعدی وضو بگیرد.

مشخص نکردن مهریه در عقد

سوال ۱۳: عدم ذکر مهریه عمداً یا به خاطر فراموشی در عقد دائم و موقت، چه حکمی دارد؟

جواب: در عقد دائم، ذکر مهریه شرط نیست و اگر مهریه معین نشود، عقد صحیح است و چنانچه آمیزش جنسی صورت گرفته باشد زن مستحق مهر المثل است؛ ولی در عقد موقت تعیین و ذکر مهریه، جزء ارکان عقد بوده و بدون آن عقد باطل است.

انتهای پیام/

منبع: تقریب

کلیدواژه: سوال ۱

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.taghribnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تقریب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۷۸۲۱۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۲ مطالبه مهم رهبر معظم انقلاب در نمایشگاه کتاب سال گذشته/ نکاتی که نیازمند توجه جدی است

به گزارش قدس آنلاین، نکته قابل توجه این بازدید، مدت زمان نسبتاً طولانی آن و نکاتی بود که پس از بازدید درباره آن صحبت کردند و همین موضوع به وضوح نشان داد ایشان تا چه اندازه نسبت به کتاب و صنعت نشر دغدغه دارند و امر کتاب‌خوانی تا چه اندازه مهم و حیاتی است. 

آیت‌الله خامنه‌ای در این بازدید، اولویت‌های حوزه نشر و کتاب را برای مسئولان فرهنگی بیان و بر نکاتی تأکید کردند که نیازمند توجه جدی است. 

مطالبه اول؛ حل معضل گرانی کتاب
گرانی کاغذ نکته‌ای بود که ایشان در مورد آن گلایه داشتند و از مسئولان خواستند توجه ویژه‌ای به مسئله تولید کاغذ داشته باشند تا با تولید انبوه کاغذ، قیمت بالای کتاب شکسته شود و با ارزان شدن کاغذ، خانواده‌ها بتوانند با دغدغه کمتری کتاب تهیه کنند و کتاب کالایی شود برای همه و در دسترس همه. 
اگرچه در آذر ماه سال گذشته جشن خودکفایی تولید کاغذ ایرانی با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ساری برگزار شد و کارخانه تولید چوب و کاغذ استان مازندران با تولید ۳۰ هزار تن کاغذ توانست در کاغذ دانش‌آموزی و کتاب‌های درسی به خودکفایی برسد اما این کارخانه فقط کاغذ مورد نیاز کتاب‌های درسی را تأمین می‌کند. البته خود وزیر ارشاد در آبان سال گذشته با حضور در یک برنامه تلویزیونی اذعان کرد تولیدات فعلی جوابگوی نیاز کشور نیست و خبر داد چند مجموعه جدید کاغذ در حال راه‌اندازی است. بر اساس گفته‌های وزیر برای تأمین کاغذ مورد نیاز ناشران که نتیجه آن به ارزانی کتاب ختم شود هنوز فاصله جدی وجود دارد. 
قیمت بالای کتاب در سی و پنجمین دوره نمایشگاه کتاب تهران هم نشان می‌دهد تا محقق شدن مطالبه رهبر معظم انقلاب مبنی بر توجه به گرانی کتاب راه طولانی در پیش است. شاید تخفیف‌ها و بن‌های کتاب علاجی موقتی باشد تا مخاطب علاقه‌مند بتواند در نمایشگاه حاضر شود و از فهرست بلندبالایی که برای خرید دارد دو یا سه کتاب تهیه کند اما آنچه مسلم است کتاب هم مانند همه کالاهای دیگر گران شده و مثل کالاهای دیگر ارزان نخواهد شد و افراد کتابخوان باید به فکر تدبیری دیگر برای خرید کتاب باشند. 
اما در نهایت صنعتی که از راه فروش کتاب ارتزاق می‌کند و نیاز به خریداران جدی دارد اگر مخاطبی نداشته باشد باید چه ترفندی برای بازگشت سرمایه‌اش داشته باشد؟
پرسش اینجاست که وزارت ارشاد غیر از قول افتتاح کارخانه کاغذ برای این گرانی‌ها چه برنامه‌ای داشته است؟ چه تسهیلاتی در نظر گرفته است؟ زمانی در دولت گذشته وقتی قیمت کاغذ به جایی رسید که ناشران برای چاپ کتاب‌هایشان دچار مشکل شدند و نمی‌توانستند کتاب چاپ کنند، دولت به کمک آمد و براساس کاری که ناشر انجام می‌داد و تعداد کتاب‌هایی که منتشر می‌کرد، کاغذ به ناشران داده شد و همین کار کمک‌کننده بود تا ناشران کمی روی پای خودشان بایستند و بتوانند از آن تنگنا خودشان را عبور دهند. در ابتدای این دولت هم قرار بود این اتفاق بیفتد و چند ماهی هم انجام گرفت اما ادامه‌دار نبود. 

مطالبه دوم؛ توجه به کتاب‌های کودک
رهبر معظم انقلاب سال گذشته در جریان بازدید از نمایشگاه کتاب از غرفه‌های کودک و نوجوان هم دیدار کردند و از همه ناشران درباره روند فعالیت‌هایشان در حوزه کودک و نوجوان سؤال پرسیدند.
ایشان پس از بازدید از این غرفه‌ها خیلی صریح به غلبه ترجمه بر تألیف در حوزه کودک و نوجوان اشاره و بیان کردند: «کتاب‌های کودک و نوجوان نیازمند توجه و مایه نگرانی است. برای جذب کودکان و نوجوانان هر چقدر می‌توانید از لحاظ کمیت و کیفیت کار کنید. هنوز داستان‌های خارجی مربوط به کودک غلبه دارد که عیب بزرگی است». 
غلبه ترجمه بر تألیف در نشر کودک و نوجوان ایران داستانی طولانی است که دلایل بسیاری دارد. بارها نظر نویسندگان و مترجمان در این خصوص پرسیده شده و جامعه ادبی به خصوص نویسندگان حوزه کودک و نوجوان راهکارهایی برای توجه به تألیفات نویسندگان ایرانی ارائه داده‌اند که بخشی از آن‌ها با جریان‌سازی از سوی یک قوه عاقله و توانمند، عملی و شدنی است. 
اما مهم‌ترین مسئله برای عدم تحقق رؤیای نویسنده ایرانی، مسائل مالی است. تولید کتاب‌های کودک با توجه به هزینه‌های تصویرگری، طراحی جلد و زیبایی‌های بصری که این آثار باید داشته باشد تا برای مخاطبش جذاب باشد، گران است و ناشر برای کم کردن هزینه‌ها مجبور است به ترجمه روی آورد تا فقط هزینه مترجم داشته باشد و خیالش از هزینه‌های دیگر راحت باشد. 
داستان صنعت نشر ایران به ویژه در حوزه کتاب کودک داستانی پر آب چشم است!  
بر پایه آمار سایت خانه کتاب و ادبیات ایران، در سال ۱۴۰۲، ۱۱۳ هزار و ۱۷۰ عنوان در موضوعات مختلف به چاپ رسیده که بیشترین عنوان مربوط به کتاب‌های حوزه کودک و نوجوان بوده اما سهم زیادی از این آمار متعلق به کتاب‌های ترجمه است. تولید انبوه نشان از تقاضا  دارد و اینکه کتاب کودک خوانده می‌شود اما همواره مورد بی‌مهری قرار گرفته است.

بی‌توجهی به افق وسیع اقتصاد نشر
خلاصه سخن آنکه صنعت نشر صنعتی است که در همه ابعاد آن نیاز به حمایت‌های جدی نهادهای دولتی دارد. شاید برای مدیران فرهنگی، کسب درآمد میلیاردی از بیلبوردهای تبلیغاتی نمایشگاه کتاب کفایت کند و پیش رویشان افق وسیع‌تری از اقتصاد نشر مطرح نباشد اما این بخش از حوزه فرهنگ واجد ارزش‌های مهم اقتصادی است که در دیگر نقاط دنیا به آن نگاه ویژه‌ای دارند. آمارها نشان می‌دهد درآمد جهانی صنعت کتاب تا پایان سال ۲۰۲۳ عدد ۸۲.۳ میلیارد دلار بوده که این امر حکایت از رشد ۲.۷ میلیارد دلاری بازار کتاب نسبت به سال ۲۰۲۲ دارد. با توجه به روند ترسیم شده پس از سال ۲۰۲۳، همواره شاهد افزایش درآمد جهانی صنعت کتاب خواهیم بود و در مدت چهار ساله ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۷، در مجموع ۳.۶ میلیارد دلار افزایش درآمد را شاهد خواهیم بود.

خدیجه زمانیان یزدی

دیگر خبرها

  • «سرباز روز نهم» با تقریظ رهبر انقلاب به نمایشگاه آمد
  • ۲ مطالبه مهم رهبر معظم انقلاب در نمایشگاه کتاب سال گذشته/ نکاتی که نیازمند توجه جدی است
  • رییس دانشگاه تبریز: تبیین اندیشه‌های رهبر انقلاب وظیفه دانشگاه‌ها است
  • تذکر ویژه رهبر معظم انقلاب درباره دور دوم انتخابات چه بود؟
  • دیدار تیم ملی فوتسال با رهبر معظم انقلاب
  • دیدار اعضای تیم ملی فوتسال با رهبر معظم انقلاب
  • قدردانی رهبر انقلاب از فعالیت‌های دفتر مطالعات جبهه فرهنگی‌انقلاب
  • تشکر مجدد رهبر انقلاب از فعالیت‌های دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی
  • دیدار کارگزاران حج با رهبر معظم انقلاب
  • فیلم| رهبر معظم انقلاب: حج امسال، حج برائت است