Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-09@07:06:29 GMT

آن دم که وضو ساختم از چشمه عشق

تاریخ انتشار: ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۸۳۲۸۹۴

آن دم که وضو ساختم از چشمه عشق

تا به حال چند بار درباره تاریخ مسجدجامع گوهرشاد اطلاعاتی در همین صفحه، خدمت شما همراهان گرامی ارائه داده‌ام. مسجد گوهرشاد یکی از شاهکارهای معماری ایرانی اسلامی است که حدود ۶۰۰ سال از عمر آن می‌گذرد و طی ۱۱ سال، با هزینه گوهرشاد خاتون، همسر شاهرخ تیموری و معماری و نظارت قوام‌الدین بن زین‌الدین شیرازی ساخته شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تاریخچه نسبتاً طولانی و ظرایف هنر معماری و کاشی‌کاری در این مسجد بسیار زیبا که امروزه بخشی از اماکن متبرکه است، سبب می‌شود به دفعات درباره تاریخ آن و رازهایی که شاید درباره آن‌ها اطلاعی نداشته باشید، صحبت کنیم. یکی از چیزهایی که هر مسجدی به آن نیاز دارد و سازنده و واقف باید پیش‌بینی لازم را درباره‌اش داشته باشند، مسئله تأمین آب است. شاید برای شما که امروز هنگام تشرف به حرم مطهر و مسجد گوهرشاد، به راحتی و با پیچاندن یک شیر، به آب دسترسی پیدا می‌کنید و پس از وضو گرفتن به نماز می‌ایستید، باور این قضیه ساده نباشد که روزی‌روزگاری، تأمین آب مسجد گوهرشاد یک دغدغه اساسی برای متولیان و اداره‌کنندگان آن بود. نباید از یاد برد که در قدیم برخلاف امروز، هنوز اماکن متبرکه ذیل یک مدیریت واحد اداره نمی‌شد و بر همین اساس، نیازهای مسجد گوهرشاد به آب و ... باید به صورت مجزا تأمین می‌شد. تاریخ تأمین آب مسجد گوهرشاد، یکی از جالب‌ترین و شنیدنی‌ترین روایت‌ها در تاریخ اماکن متبرکه است که امروز در صفحه نخست رواق می‌خواهم درباره آن با شما صحبت کنم.

آب حوض نظام‌الملک و دروازه آب

نخستین اقدام برای تأمین آب مسجد گوهرشاد، توسط واقف آن، یعنی گوهرشاد خاتون صورت گرفت. در وقف‌نامه مفصل مسجد، دکان‌هایی در بازار مشهد را وقف بر حوض خواجه نظام‌الملک که گویا نام حوض اصلی مسجد گوهرشاد در آن دوران بوده ‌است، کرده‌اند. در وقف‌نامه به تفصیل، مسئله هزینه آب، مقنی، ایاغچی(آبدار) و سقا مورد اشاره قرار گرفته و واقف درباره آن‌ها تکلیف‌تعیین کرده ‌است. ظاهراً چندی بعد و به همت تعدادی از افراد خیر، قناتی به صورت اختصاصی برای مسجد گوهرشاد حفر شد که پایاب آن در مسجد قرار داشت. زین‌الدین واصفی، مورخ قرن نهم و دهم هجری، در کتاب بدایع‌الوقایع می‌نویسد: «به مزار سلطان خراسان رفتیم و در درون مسجد پایابی است که مردم در آنجا وضو می‌سازند». این مسئله نشان می‌دهد موضوع حفر قنات در کمتر از یک قرن پس از ساخت مسجد به ثمر رسیده بود. بعدها مهدیقلی‌بیگ، میرآخور شاه‌عباس صفوی، قناتی را در سال ۱۰۲۷ق. حفر و آب آن را در مسجد گوهرشاد جاری کرد. این آب که از در غربی وارد حرم می‌شد، پس از استفاده در مسجد، به خارج از آن جریان می‌یافت و به مزارع اطراف می‌رفت. دروازه ورودی این قنات در مسجد گوهرشاد، یعنی دروازه‌ای که امروزه به سمت بست شیخ بهایی باز می‌شود، به «دروازه آب» مشهور بود و قنات آن نیز به «قنات مسجد» شهرت داشت. البته قنات مسجد فقط آب مسجد گوهرشاد را تأمین نمی‌کرد، بلکه آب انبار سرسنگ و نیز حمام مهدیقلی‌بیگ را هم که امروزه به موزه مردم‌شناسی تبدیل شده ‌است، تأمین می‌کرد.

پمپاژ آب در دوره قاجار

آب قنات مسجد تا ۳۰۰ سال مشکل کم‌آبی در مسجد گوهرشاد را برطرف کرد، اما به دلیل افزایش جمعیت و توسعه بافت اطراف حرم، به‌تدریج مصرف آب بالا رفت و علاوه بر آن، آبی که به مسجد می‌رسید، دیگر کیفیت گذشته را نداشت و آلوده بود. کار به جایی رسید که نمازگزاران برای وضو دیگر از آب قنات استفاده نمی‌کردند و برای این مسئله، چاهی در مسجد حفر شده بود که از آن برای گرفتن وضو و تطهیر استفاده می‌شد. نیرالدوله که در این زمان والی خراسان بود تصمیم گرفت مشکل کم‌آبی مسجد را با لایروبی و مرمت قنات حل کند. اما این کار هزینه سنگینی دربر داشت؛ آن‌قدر که اگر یک قنات جدید ایجاد می‌کرد و آب آن را به مسجد می‌رساند، ارزان‌تر درمی‌آمد! نیرالدوله مدتی بعد پس از مشورت با مرتضی قلی‌خان طباطبایی، متولی وقت آستان‌قدس، با ایجاد یک منبع آب در باغی واقع در اراضی سعدآباد مشهد که بعدها به «باغ منبع» مشهور شد و همچنین ایجاد یک کانال طولانی و لوله‌کشی از این باغ تا مسجد گوهرشاد، عصر روز آخر ذی‌الحجه سال ۱۳۳۳ق. (۱۶ آبان ۱۲۹۴ش)، با استفاده از دستگاه تلمبه بخار، آب را به مسجد گوهرشاد رساند و آب از فواره‌های حوض مسجد فوران کرد. نیرالدوله برای تأمین هزینه‌های این لوله‌کشی، شرکتی تأسیس نمود. با این حال، پس از مدتی او از مشهد رفت و قائم‌مقام التولیه برای حذف هزینه پمپاژ، قنات جدیدی را به نام «قنات منبع» از محل باغ منبع به سمت مسجد حفر کرد. مهندسان آن زمان، کف کانال را طوری طراحی کردند که شیب مناسب داشت و آب را بدون تلمبه کردن به مسجد گوهرشاد می‌رساند. اما مشکلی که در اینجا پیش آمد، آن بود که این آب در مسیر خود، نیازهای برخی تأسیسات شهری را هم تأمین می‌کرد و همین مسئله به‌تدریج سبب اُفت اندازه آب و اجبار دوباره نمازگزاران به استفاده از چاه مسجد شد. این وضعیت تا سال ۱۳۲۵ش. ادامه داشت. در این سال، با همت حاج محمدباقر کلکته‌چی تبریزی، از محل مظهر قنات سرده واقع در باغ اداره اوقاف،

 ۴ کیلومتر لوله‌کشی و آب تمیز و بهداشتی به مسجد گوهرشاد منتقل شد. در این زمان، مسجد پیرزن که در وسط مسجد قرار داشت، به حوضی بزرگ تبدیل شد و اطراف آن، شیرهای آب نصب کردند. به این ترتیب، از آن زمان به بعد، آب مسجد گوهرشاد از طریق لوله‌کشی بهداشتی و از منابع مختلف تأمین می‌شود.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: حرم مطهر رضوی مسجد گوهرشاد تأمین آب لوله کشی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۸۳۲۸۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تخصیص اعتبار برای مرمت مساجد تاریخی «چهلستون» و «یری پایین» زنجان

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ محسن افشارچی استاندار زنجان از مساجد تاریخی چهلستون و یری پایین در بافت تاریخی زنجان بازدید کرد و اعتباری را برای ادامه مرمت این دو بنای تاریخی تخصیص داد.    استاندار زنجان در طی این بازدید با مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری وصنایع‌دستی استان زنجان، ائمه جماعات و هیئت امنای مساجد مذکور در خصوص مسائل مختلف و مشکلات این بناهای تاریخی دیدار و گفتگو کرد.    افشارچی با اشاره به اینکه این دو مسجد قدیمی با عبادت علما و مومنان در طول تاریخ شناخته می‌شود، گفت: فرآیند مرمت مسجد تاریخی چهلستون و تکیه تاریخی مسجد یری پایین با جدیت باید تداوم یابد و برای هر دو بنای تاریخی اعتبار تخصیص یافته است.   او پس از بازدید از مسجد تاریخی چهلستون و ۱۴ ماه مرمت مستمر اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان زنجان در این بنا، بیان کرد: مرمت شبستان مسجد چهلستون به نحو احسن انجام شده و برای ادامه روند مرمت در این مسجد تاریخی، بویژه برای کف سازی بنا، ۳ میلیارد از محل اعتبارات عمرانی استان تخصیص داده شده است.    افشارچی همچنین، افزود: برای ادامه مرمت مسجد یری پایین و به ویژه برای تکیه مسجد یری پایین ۶ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال اعتبار امانی تخصیص یافته است.   سید سعید صفوی، مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان زنجان نیز در این بازدید گفت: در مسجد چهلستون، علاوه بر مجموعه عملیات مرمتی سال گذشته، کف‌سازی و رفع مشکلات برق رسانی از اقدامات برنامه ریزی شده است. در تکیه مسجد یری پایین نیز، باید آواربرداری سقف، بام‌سازی، تعویض تیرهای چوبی پوسیده، دوخت و دوز ترک‌های عمیق و نیمه عمیق، برچیدن‌ اندود نمای ورودی اصلی و اجرای ارسی انجام شود.   مسجد چهل‌ستون زنجان از مساجد تاریخی شهر زنجان است. این مسجد در بافت بازار بالای زنجان در ضلع جنوب شرقی مسجد جامع زنجان در راسته معروف به راسته حجت‌الاسلام قرار دارد. طبق کتیبه‌ای که روی پیشانی ورودی بنا نصب‌شده این بنای در سال ۱۲۸۴ هجری قمری ساخته‌شده است و مسجد یری پایین در قسمت جنوبی زنجان و در یکی از مراکز محله قدیمی این شهر واقع شده که شامل مسجد، آب انبار، تکیه و ساباط است و در فهرست آثار تاریخی ملی به ثبت رسیده است.

دیگر خبرها

  • سرریز شدن سد چشمه لنگان فریدونشهر
  • تخصیص اعتبار برای مرمت مساجد تاریخی «چهلستون» و «یری پایین» زنجان
  • کمک ۱۲۸ میلیارد تومانی مردم برای ساخت مسجد در کشور
  • آغاز به کار پانزدهمین جشنواره سراسری تئاتر مردمی بچه‌های مسجد
  • ساماندهی مسجد یوردشاهی ارومیه
  • درگذشت امام جماعت مسجدی در اندونزی هنگام نماز صبح+ فیلم
  • مسجد شناور الجبار (+تصاویر)
  • اجرای ۱۰۷ میلیاردی پروژه دفع آب‌های سطحی در بافت تاریخی یزد
  • اتمام مرمت و لایروبی دو رشته قنات کشاورزی در ورزقان
  • ادعای هدایت روان آب‌ها به قنات‌های متروکه یزد صحت ندارد